Windsup jeden board - nekonečná zábava!

Čo je windsup?

Windsup je paddleboard, ktorý ponúka možnosť pripojenia windsurfingovej plachty. Stačí aby sa rozfúkalo a ty jednoducho zmeníš svoj paddleboard na windsurfing. Nafukovací windsup je ideálny pre začiatočníkov, výuku detí, či reštart windsurfingovej kariéry. Medzi nesporné výhody patrí jednoduchá manipulácia a preprava nafukovacieho windsupu. To znamená, že dnes už windsurfisti nepotrebujú garáž, strešný nosič, či dodávku. Výhodou je aj príjemný povrch paddleboardu, ktorý je potiahnutý mäkčenou protišmykovou EVA penou skoro po celej ploche plaváku. Prvé pokusy a padanie sa tak stávajú hračkou a pády nebolia.

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-14

Čím sa líši windsup od paddleboardu?

Závit na kĺb je univerzálny závit M8, ktorý sa nachádza pred pútkom na nosenie paddleboardu. Pasujem sem klasický kĺb ako do windsurfingovej dosky.
Stredová plutvička je ideálnym pomocníkom pre začiatočníkov. Vďaka nej budeš ľahšie stúpať proti vetru a bezpečne sa vrátiš na miesto odkial si vyplával.
Odtrhová hrana je gumená hrana nalepená na dne nafukovacieho paddleboardu v zadnej časti. Jej úloha je zlepšiť sklz paddleboardu po vodnej hladine a zlepšiť obratnosť plaváku počas radikálnych manévrov.

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-3

✔ NEONMARS TIP: pri výbere windsupu vyberaj v špecializovanom obchode, kde ti vedia poradiť na základe osobnej skúsenosti! Ak to myslíš s windsurfovaním vážne a chceš jazdiť tie najväčšie bomby s vetrom vo vlasoch, vyberaj z drahších windsupov, ktoré majú plutvičky systému US-box.

Windsurfing na windsupe - skvelá voľba pre začiatočníkov, či reštart windsurfovej kariery

S windsurfingom na nafukovacích paddleboardoch máme výborné skúsenosti. Sami ich používame pri našich kurzoch a kempoch, kedy učíme úplných začiatočníkov, mierne pokročilých, ženy, deti, namakaných “plážových čávov”, či starých morských vlkov, ktorí reštartujú svoju windsurfovú kariéru. Windsupová plachta proste na nafukovací paddleboard pristane. Ak fúka jazdíš s plachtou. Ak vietor zoslabne, zoberieš do ruky pádlo a pádluješ. Máš tak garanciu, že rodinná dovolenka pri mori alebo jazere bude aktívne využitá nech je počasie akékoľvek.

Nebojte sa wingu! S krídlom je to zábava

Nafukovacie krídlo - wing je skvelý doplnok k windsupu. Na wingu si užívaš vietor vo vlasoch rovnako ako s windsurfingovou plachtou. Krídlo má však tri veľké výhody. Tá prvá je absolútne kompaktné balenie, takže môžeš zbaliť wing rovno do paddleboardového batohu. Úžasné riešenie, ak cestuješ lietadlom alebo vyrážaš na rodinnú dovolenku a dobre vieš, že kufor auta nie je nafukovací. Výhoda číslo dva je v tom, že wing je nafukovací - takže ho nikdy neťaháš z vody ako windsurfingovú plachtu. A tak si šetríš sily na jazdenie. Výhoda číslo tri. Prídeš k vode, nafúkaš a jazdíš. Žiadne lanká, žiadne strojenie. Proste v jednoduchosti je sila.

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-1

Windsup s pádlom v ruke - plnohodnotný paddleboard

Jazdné vlastnosti nafukovacieho windsupu sú rovnaké ako pri nafukovacom paddleboarde. Jemne vyššia váha plaváku (závit pre kĺb, prídavný stredový box na plutvu) pri pádlovaní absolútne neobmedzuje a vlastne ju ani nie je poznať. V dnešnej dobe nie je problém kúpiť windsup presne podľa svojich potrieb. Od plavákov, ktoré sú ideálne pre deti, cez univerzálne allround tvary, či výletné cruisery až po veľké rodinné paddleboardy s možnosťou windsurfingu.

Rodina na windsupe? Jasné! Dovolenka na 100%

Nafukovacie paddleboardy sú známe svojím univerzálnym využitím. Platí to aj pre windsup. Nafukovací windsup sa zmestí do každého kufra auta, či strešného boxu. Balenie a cesta na dovolenku je tak hračka. Vaše deti nafukovací windsup skvelo využijú ako súkromné mólo, z ktorého môžu celý deň skákať do vody, loviť mušle, zabávať sa a rodičia majú osobné voľno. Windsup s obojstranným dvojlistým kajakárskym pádlom sa stáva sit-on-top kajakom a tak sa môžu plaviť aj menej športovo zdatní, či starší členovia rodiny. A ak miluješ jógu, tak si ju na windsupe môžeš pri západe slnka zacvičiť. Jediná otázka pred dovolenkou je ''Bude nám jeden nafukovací windsup stačiť?".

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-5

Ako vybrať správnu plachtu k windsupu?

Veľkosť plachty pre windsurfing sa udáva v metroch štvorcových. Čím je plachta väčšia, tým je jazda aj v slabom vetre rýchlejšia. Na druhú stranu je však celé oplachtenie ťažšie a horšie sa ťahá z vody. Správnu plachtu podľa tvojich jazdeckých zručností, kondície a váhy ti poradia v každom dobrom špecializovanom obchode.

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-6

Základné veľkosti plachiet pre windsurf a windsup sú:

✔ NEONMARS TIP:  Pre ľahké, jednoduché a rýchle strojenie a šponovanie plachty si nezabudni dokúpiť aj praktickú kladku do spodného oka plachty a šikovný šponovák, aby si lanká nemusel ťahať rukami. A nezabúdaj, že k windsupu patrí kardanový kĺb!

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-13

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-7

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-8

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-15

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-11

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-10

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-12

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-2

blog-Windsup-jeden-board-nekonečná-zábava-9