Ako si vybrať neoprén (kompletný návod)

Výber správneho neoprénu dokáže predĺžiť sezónu na paddleboarde, windsurfe či foilboarde s wingom v ruke až dvojnásobne. Neoprén ťa dokáže ochrániť pred nepriaznivým počasím, silným vetrom a hlavne pred studenou vodou, s ktorou sa pri týchto vodných športoch stretávaš. Aby si predišiel podchladeniu a následne sa odpísal s chorobou v posteli, ponúkame ti rady ako si správne neoprénový oblek do vody vybrať.

damsky-neoprenovy-oblek-neilpryde-Serene

Čo je to neoprén?

Neoprén je syntetická látka vyrobená polymerizáciou chloroprénu, ktorá sa vyznačuje vysokou elasticitou, odolnosťou voči účinkom slnečného žiarenia, mechanického poškodenia a hlavne je výborným tepelnoizolačným materiálom. Vďaka týmto vlastnostiam sa s neoprénom môžeš stretnúť nielen ak jazdíš na paddleboarde či robíš iné vodné športy, ale aj v automobilovom priemysle, používa sa ako elektroizolačný materiál v rôznych súčiastkach, ako hluková izolácia, či v obaloch na notebooky. 

Ako neoprén funguje?

Materiál, z ktorého je neoprén vyrobený, je tvorený z bubliniek plnených vzduchom, ktoré pôsobia ako termoregulátor. Ak máš neoprén správnej veľkosti, penová vrstva zabráni prúdeniu vody pod neoprénom a tým pádom aj prijímaniu teploty z okolitého prostredia. O samotné teplo sa potom postará ľudské telo, ktoré vodu medzi ním a neoprénom zohreje.

ako-funguje-neopren

Akú veľkosť neoprénu na SUP vybrať?  

Neoprénový oblek ťa chráni pred prechladnutím, ale aj pred silným  vetrom a slnečným žiarením. Kvalitný neoprén s dlhým rukávom na paddleboarding či windsurfing ti zaistí tepelný komfort a pohodlie pri pohybe. Tieto aspekty zabezpečuje správne zvolená veľkosť neoprénu. Príliš veľký neoprén nebude správne držať teplo a do jeho voľných častí sa naberie studená voda.

Neonmars Tip -  Kúp si neoprénový oblek tak, aby ti čo najviac priliehal k telu. Z našej skúsenosti vieme, že hoci je príliš tesný neoprén spočiatku nekomfortný, nosením sa prispôsobí.

Kvalitný neoprénový oblek do vody

Dôležitým faktorom pri výbere vhodného neoprénu je to, ako sú jeho jednotlivé časti spojené. Na trhu môžeš nájsť neoprény s lepenými spojmi, šitými spojmi a ich kombinácie. Lepené spoje sú najmenej odolné, vhodné len na príležitostné nosenie a nájdeme ich najmä na lacných neoprénoch. Overlock šité spoje sú o niečo pevnejšie, no ak sú viac namáhané, cez diery po vpichoch môžu prepúšťať vodu. Najodolnejším spojom je slepý steh, ktorý spája oba predošlé. Tento spoj na neopréne je lepený a následne z vnútornej časti podšitý, vďaka čomu je neoprén príjemný na nosenie a zároveň neprepúšťa vodu. 

V našom e-shope aj Neonmars showroome ponúkame overené značky neoprénových oblekov so špičkovými technológiami. Ak hľadáš kvalitný neoprén v dobrom pomere cena / výkon, siahni po značke neoprénov Prolimit. Ak sa rozhodneš, že chceš to najlepšie, odporúčame neoprény Neilpryde, v ktorých aj my z Neonmars jazdíme. Nechýbajú ani neoprény Picture, ktoré ťa zaručene zaujmú nie len svojou kvalitou a štýlovým prevedením, ale aj ekologickými materiálmi. Pokiaľ zháňaš lacný neoprén, ktorý ťa pri športovaní vo vode pred chladom spoľahlivo ochráni, nezabúdaj, že u nás vždy nájdeš aj kvalitné neoprény z predošlých kolekcií za výpredajové ceny. 

damsky-kratky-neopren-picture 

Hrúbka neoprénu 3mm alebo 5mm, čo to znamená?

Od hrúbky materiálu neoprénu záleží do akého počasia sa na paddleboard či windsurf môžeš postaviť. Hrubšie neoprénové obleky sú vhodné do chladnejšieho počasia a studenej vody a tenšie naopak. Hrubší neoprénový oblek oceníš napríklad, keď sa chystáš surfovať v oceáne alebo windsurfovať v silnom vetre a chladnejšom jesennom počasí. S dlhými neoprénmi z našej ponuky sa môžeš paddleboardovať, aj keď je len 6 stupňov nad nulou. Hrúbka neoprénov sa uvádza v milimetroch. Neoprén môže byť rovnako hrubý vo všetkých jeho častiach alebo môže mať rôzne hrúbky. To ako hrubý neoprén je, nájdeš na štítku alebo priamo v jeho názve:

  • neoprén 2 mm - neoprén má hrúbku 2 mm vo všetkých častiach, tento neoprén je vhodný na leto do studenšej vody
  • neoprén 3/2 mm - prvé číslo 3 mm označuje hrúbku neoprénu v strednej časti (trup, ramená), druhé číslo 2 mm udáva hrúbku na ostatných častiach (ruky, nohy), s takýmto neoprénom zvládneš pádlovanie na začiatok jesene či koniec jari
  • neoprén 5/4/3 mm - číslo 5 označuje hrúbku neoprénu na strednej časti tela, druhé označuje hrúbku neoprénu na nohách, teda 4 mm, a tretie číslo udáva aký je hrubý neoprén na rukávoch - 3 mm. 

Takto riešené neoprény poskytujú pri vodných športoch najviac ochrany na kritických miestach - trup, ramená, obličky. Nohy a ruky sú pri športovaní viac prekrvené a teda hrubý neoprén nepotrebujú. Skôr im vyhovuje tenší a flexibilnejší materiál. 

pansky-neopren-neilpryde-rise

Neonmars Tip - Nezabudni ani na to, že pri paddleboardovaní stojíš viac na doske ako si vo vode. Pri windsurfingu alebo jazde na kiteboarde či wakeboarde je kontakt s vodou výrazne častejší. Preto, ak sa budeš rozhodovať medzi neoprénmi, zober do úvahy aj toto hľadisko. Ak hľadáš napríklad neoprén na potápanie, vyberaj tak z ponuky dlhých neoprénových oblekov. 

Technológie kvalitného neoprénu

Pri výbere neoprénového obleku však nepozeraj iba na jeho hrúbku. Nezabúdaj, že nie je 5 mm ako 5 mm a dôležité sú aj použité technológie. Kvalitný neoprén rozoznáš aj podľa technologických detailov, ktoré sa ti môžu zdať zanedbateľné, no pri športovaní vo vode vysoko zvyšujú tvoj komfort. Okrem prevedenia spojov a švov zvyšujú kvalitu neoprénu aj ďalšie prvky. V studenej vode určite oceníš tesné predĺženie neoprénového materiálu okolo krku, ktoré zabraňuje dostať sa vode pod neoprén a zvyšuje tak tvoj komfort. Rovnakú funkciu dokonale plnia aj neoprény, ktoré majú utiahnutia okolo členkov. Vodu, ktorá sa dostane do neoprénu zas pomáhajú odvádzať systémy, ktoré sú na neopréne taktiež umiestnené v oblasti členkov. Niektoré neoprény sú v kritickej oblasti hrudníka navyše pokryté gumenou vrstvou, ktorá je vodeodolná a zmierňuje windchill. V neopréne by si sa mal cítiť pohodlne a dobre zvolený kvalitný neoprén niekoľkonásobne zlepší tvoj športový zážitok. 

Neoprénové topánky

Pádlovanie v chladnejšom počasí sa nezaobíde bez kvalitných neoprénových topánok. Vďaka neoprénovým topánkam ti nehrozí prechladnutie a rozrezanie nohy o ostrý predmet, preto aj v letných mesiacoch odporúčame ich nosenie. Pri výbere neoprénových topánok sa sústreď na to, aby ti boli dostatočne pohodlné, flexibilné a aby si sa na SUPe (Stand Up Paddleboard) nešmýkal. U nás v e-shope na neonmars.sk nájdeš neoprénové topánky rôznych hrúbok. Podobne ako pri neoprénoch, aj tu platí, čím hrubší materiál, tým sú teplejšie. Pre lepšiu ochranu pred chladom odporúčame siahnuť po vysokých neoprénových topánkach, ktoré neoprénom prekrývajú aj členok.

neoprenove-topanky-neilpryde-7mm

Neoprénové rukavice

Pri jesennom či jarnom paddleboardovaní isto oceníš, ak budeš mať ruky počas pádlovania chránené pred nepríjemným vetrom a chladom. Špeciálne neoprénové rukavice s otvorom na dlani sú prispôsobené na perfektný úchop a ovládanie pádla na paddleboard, rahna na windsurfe či wingu a zároveň, spojené prsty udržujú teplo vo vnútri rukavíc.

neoprenove-rukavice-neilpryde

Neoprénová čiapka

Keďže cez hlavu nám z tela uniká najviac tepla, nezabudni ani na paddleboarde na pokrývku hlavy. Či už zvolíš neoprénovú čiapku alebo neoprénovú čelenku, vďaka ktorej si nemusíš zničiť perfektný účes, uši maj vždy v teple. 

neoprenova-ciapka-neilpryde-visor

Neonmars Tip - Ak sa vydáš na splav rieky isto oceníš aj kvalitnú helmu, ktorá ťa nielen chráni, ale aj viac zahreje.

Neoprénové plavky

Dámske neoprénové plavky nie len že vyzerajú sexy, ale zaručene ti prídu vhod pri dlhšom pobyte v studenej vode, na paddleboarde, windsurfe či s nafukovacím krídlom. Ich výhodou je, že chránia stred tela pred chladom, čo oceníš ak si citlivejšia na chlad, no zároveň, keďže máš holé nohy, môžeš si ich perfektne opáliť na slnku. U nás v ponuke nájdeš rôzne neoprénové plavky v štýlových dizajnoch a pohodlných strihoch.

Neoprénové plavky sú univerzálne a preto ich môžeš použiť na všetky vodné športy ako  plávanie, paddleboarding, windsurfing, kiteboarding, jachting, vodný skúter, wakeboarding, vodné lyže, ale aj potápanie či šnorchlovanie. 

damske-neoprenove-plavky-picture

Krátky neoprén Shorty Style

Neoprén s krátkymi rukávmi a krátkymi nohami je univerzálny a využiješ ho skutočne pri všetkých vodných športoch. Nie príliš hrubý krátky neoprén do prechodného obdobia ti na vode zabezpečí pohodlie a komfort. Shorty neoprén ti ochráni stred tela a všetky dôležité miesta na tele pred chladnou vodou a slnkom. Ak si ten typ, čo jeden deň stojí na paddleborde, druhý deň sa ráno preháňa na windsurfe, večer na foilboarde s wingom a na ďalší deň sedíš s kamošom na surfe, shorty neoprén je pre teba tou správnou voľbou. 

Všestranný krátky neoprén Shorty využiješ pri všetkýh vodných športoch a zábave na vode. Spoľahlivo ťa ochráni na paddleboarde, windsurfe, wing surfe, kiteboarde alebo wakeboarde. Je vhodnou voľbou aj na waterskiing, plávanie, vodný skúter či kajakovanie. 

neopren-prolimit-shorty

Dlhý neoprén Long John

Neoprén s dlhými nohami a tielkovým vrchom je skvelou voľbou pre paddleboardovanie aj mimo hlavnej sezóny. Kolená ti zostávajú v teple, zatiaľ čo ramená a paže máš voľné a môžeš tak komfortne narábať s pádlom. Dlhý neoprén Long John je preto ako stvorený práve na paddle board. Výhodou je, že svoj outfit na vode môžeš zladiť so svojim paddleboardom, stačí ak na seba hodíš to správne tričko alebo lykru. 

To, že sa vonku ochladí, neznamená, že musíš prestať so svojím obľúbeným vodným športom. V dlhom neopréne si spoľahlivo predĺžiš nie len paddleboardovú sezónu. Je ideálny aj na surfovanie, windsurfing, wingsurfing, foilboarding alebo kiteboarding v chladnejšom počasí a studenšej vode. Zíde sa ti aj pri potápaní či na vodnom skútri. 

dlhy-damsky-neopren-prolimit-long-john

Neoprénové tričko

Pokiaľ ti býva skôr zima na vrchnej polovici tela, hoď na seba neoprénové tričko s dlhým rukávom. Ochráni ťa nielen pred chladom, ale i vetrom a slnkom. Kvalitné neoprénové tričko využiješ pri akomkoľvek vodnom športe - paddleboard, windsurf, wingsurf, kitesurf či kajak. Veľkou výhodou neoprénového trička je, že ho bez problémov zbalíš do suchého vaku a dáš na seba i v strede jazera.

panske-neoprenove-tricko-neilpryde

Neonmars verdikt

Ak si stále nevieš vybrať ten správny neoprén, ponúkame ti rýchle zhrnutie. 

Teplota (°C) Paddleboard Windsurf
30 + Lykrové tričko Lykrové tričko
25 - 30 Neoprénové plavky Plavky + neoprénové tričko
20 - 25 Neoprén shorty Neoprénový oblek 3 mm
15 - 20 Neoprénový oblek 3 mm Neoprénový oblek 5 mm
15 - Neoprénový oblek 5 mm Neoprénový oblek 5 mm

 

 

 

 

 

Teraz, keď už vieš aký neoprén je pre teba ten správny, nie je nič jednoduchšie ako vybrať si ho pár klikmi v našom e-shope. Ak si stále nie si istý správnou veľkosťou alebo potrebuješ ešte poradiť, neváhaj náš navštíviť v našom Neonmars showroome, kde si ktorýkoľvek neoprénový oblek môžeš vyskúšať na vlastnej koži. 

Nezabudni nás sledovať na facebooku a instagrame, označuj #neonmars a zdieľaj s nami svoje SUPer zážitky.