Ako správne vybrať lavínovú výbavu (kompletný návod)

Základná lavínová výbava umožňuje nájsť a zachrániť ľudí, ktorí sa nachádzajú pod padnutou lavínou. Kamarátska pomoc je kľúčový faktor k záchrane života. Preto by mal každý jeden rider z tvojej bandy mať základnú lavínovú výbavu.

K základnej lavínovej výbave patrí: 

Neonmars Tip - Ušetri a kúp rovno kompletnú lavínovú sadu.

Lavínový pípak, lopatku a sondu pohodlne zbalíš do každého dobrého batohu určeného na freeride alebo do lavínového batohu. Každý kto sa vydá na skialp, freeride alebo zimnú turistiku by mal túto základnú výbavu mať so sebou a vedieť ako sa používa. Počas lavínového nešťastia môže zachrániť nie len teba, ale aj tvojich kamošov.

Infografika - prečo je správna lavínová výstroj dôležitá:

lavinovy-batoh-nehody-umrtnost

Zdroj: Lavínová ročenka 2017/2018

Kamarátska pomoc v lavíne

Najdôležitejšie sú prvé minúty od zasypania. Ak máš so sebou kompletnú lavínovú výstroj je čas na vyslobodenie kamoša z lavíny ⅙ z času, ktorý si kopal a hľadal bez sondy a lopaty. Najväčšia šanca na prežitie v lavíne je prvých 18 minút. A to je neúprosný čas. Mal by si vedieť, že dovtedy nemá šancu priletieť vrtuľník so záchranármi. A preto je dôležité ovládať tzv. kamarátsku pomoc.

sanca-na-prezitie-v-lavine

Lavínový vyhľadávač

Podstatnou súčasťou lavínovej výbavy je lavínový vyhľadávač. Práve vďaka lavínovému vyhľadávaču je možné presne lokalizovať a nájsť osobu v padnutej lavíne.

lavinovy-vyhladavac-arva-evo51

Čo je lavínový vyhľadávač

Lavínový vyhľadávač je rádio vysielač, ktorý slúži na hľadanie osôb pod padnutou lavínou. Lavínové vyhľadávače využívajú najmä lyžiari a snowboardisti, ktorí sa venujú freeridu, skialpinisti, horskí záchranári, turisti, či horolezci. Keď je lavínový vyhľadávač počas výpravy zapnutý, vysiela signál, vďaka ktorému je možné ho v prípade lavíny lokalizovať. Po prepnutí do režimu prijímania je zas možné pomocou lavínového vyhľadávača hľadať osoby, ktoré boli lavínou zasypané. 

lavinovy-vyhladavac-pieps

Ako funguje lavínový vyhľadávač

Keď je lavínový vyhľadávač zapnutý, vysiela elektronický signál asi raz za sekundu. V prípade padnutia lavíny, všetci, ktorí nie sú zasypaní, prepnú svoj vyhľadávač do režimu prijímania a ich vyhľadávač začne prijímať signál vyhľadávača, ktorý je zasypaný. Signál sa zosilňuje, čím bližšie je záchranca k zasypanému vyhľadávaču. Rozsah lavínových vyhľadávačov je väčšinou v rozmedzí 40 - 80 metrov, v závislosti na značke výrobcu. Všetky lavínové vyhľadávače fungujú na rovnakej medzinárodnej frekvencii. 

Podstatné je vždy mať so sebou kompletnú lavínovú výbavu! Akonáhle totiž pomocou lavínového vyhľadávača obeť lokalizuješ, budeš zasypaného musieť nájsť pomocou lavínovej sondy a vykopať lavínovou lopatou. Všetky časti lavínovej výbavy vieš kúpiť buď samostatne alebo vo výhodnom sete.

lavinovy-set-pieps

Funkcie lavínového vyhľadávača

Väčšina výrobcov ponúka širokú škálu top profesionálnych modelov a dostupnejších základných modelov lavínových vyhľadávačov. Neodporúčame kupovať staršie a zastarané lavínové prístroje. Doba starších analogových prístrojov je dávno preč. Dnes sú všetky dobré prístroje 100 % digitálne s veľkým prehľadným displejom. Základné vlastnosti sú:

  • 3 antény. Vyhľadávače s viac ako tromi anténami majú značné výhody oproti tým s jednou alebo dvomi anténami. Medzi tie patria napríklad rýchlosť, čistota a presnosť vysielaného a prijímaného signálu. Neodporúčame kupovať prístroje, ktoré majú menej ako 3 antény.
  • Prepínanie na vysielanie a hľadanie. Základné polohy hlavného prepínača na “lavínovom pípáku” - vypnutý prístroj, vysielanie signálu, hľadanie zasypaného.
  • Maximálny dosah. Dnešný štandard je 40 a viac metrov.
  • Prehľadný displej. Ukazuje počet zasypaných lavínou, smer  a vzdialenosť k zasypanému.
  • Group check. Kontrola zapnutých prístrojov v skupine pred vstupom do lavínového terénu. 
  • Označovanie zasypaného / vyhľadávanie viacerých obetí. Lepšie modely ponúkajú viac funkcií, ako napríklad vyhľadávanie viacerých obetí. Táto funkcia vie byť veľkou výhodou v prípade, že potrebuješ v lavíne nájsť viacero zasypaných. 
  • Automatické prepínanie do režimu vysielania. 
  • Možnosť updatovať software. Väčšina vyhľadávačov umožňuje tiež update softvéru. Preto odporúčame uistiť sa pred každou sezónou, že máš aktualizovanú jeho najnovšiu verziu.
  • Životnosť batérií. Menšie prístroje dnes napája jedna AAA batéria, tie vačšie 3 kusy. Každý lavínový vyhľadávač má inú energetickú náročnosť. Veľa krát platí jednoduchá logika - menej batérií - častejšie menenie.

Odporúčame si však prácu s vyhľadávačom najskôr nacvičiť, pretože vyhľadávanie pomocou pokročilých funkcií je určené hlavne pre skúsenejších používateľov. Základné modely sú omnoho jednoduchšie na ovládanie a odporúčané pre každého bežného zimného športovca.

scott-skialp-tura-freeride

Ako používať lavínový vyhľadávač

To, že máš so sebou lavínový vyhľadávač ti môže zachrániť život. Nevyhnutné je však vedieť ako ho správne používať. Práve preto odporúčame si prácu s lavínovým vyhľadávačom poriadne natrénovať predtým ako sa vyberieš do terénu. 

Nezabúdaj, že tréning s lavínovým vyhľadávačom na parkovisku je jednoduchší ako hľadanie niekoľkých zasypaných osôb pri reálnom lavínovom nešťastí. V mnohých lyžiarskych strediskách nájdeš tréningové centrá, kde si môžeš vyhľadávanie s lavínovým vyhľadávačom nacvičiť v teréne sám alebo s celou skupinou.

Lavínový vyhľadávač by si mal nosiť čo najtesnejšie na tele, najlepšie v presne na to určenom puzdre. Nikdy ho nenos v batohu, nakoľko ten ti môže lavína z chrbta veľmi jednoducho strhnúť.

Taktiež by si ho nemal nosiť blízko mobilného telefónu alebo iných elektronických zariadení, keďže môže dôjsť k narušeniu signálu.

Pred túrou sa vždy sa uisti, že je vyhľadávač dostatočne nabitý. Pri dlhšom nepoužívaní alebo počas leta odporúčame vybrať z lavínového vyhľadávača batérie, ktoré môžu vytiecť a zničiť tak samotný vyhľadávač.

lavinovy-vyhladavac-arva-evo5-ako-nosit

Predtým ako sa vyberieš na lyže či snowboard do terénu, je potrebné urobiť kontrolu lavínového vyhľadávača, kde sa otestujú všetky jeho funkcie. V prípade lavínového nešťastia všetci, ktorí nie sú pod padnutou lavínou musia prepnúť svoj lavínový vyhľadávač do režimu vyhľadávania. Následne s ohľadom na terén, prístup a veľkosť skupiny ľudí začína proces vyhľadávania. Rozsah vyhľadávacej zóny by vždy mal byť zhruba 20 m, bez ohľadu na dosah vyhľadávača. Akonáhle je zachytený signál, lokalizuje sa pomocou hrubého vyhľadávania a vo finálnom vyhľadávaní je nájdená samotná zasypaná osoba. Potom prichádza na rad označenie; pokiaľ je pod lavínou viac obetí a na mieste dostatok záchrancov na vykopanie, prvá obeť môže byť označená a ty môžeš pokračovať vo vyhľadávaní ďalšej.

ako-pouzivat-lavinovy-vyhladavac

Lavínová sonda

Po lokalizovaní zasypaného lavínovým vyhľadávačom prichádza na rad určenie presného miesta a hĺbky. K tomuto účelu slúži lavínová sonda. Lavínové sondy bývajú vyrobené z hliníka alebo karbónu, existujú však aj elektrické lavínové sondy.

scott-freeride-lavinova-vybava

Lavínové sondy by sa mali dať rýchlo rozložiť a mať minimálnu dĺžku aspoň 240 cm. V prípade väčšej lavínovej nehody sú dlhšie sondy vhodnejšie. Okrem ultra ľahkých lavínových sond, hliníkové sondy rovnakej dĺžky sa nijak nelíšia v priemere alebo hmotnosti. Lavínová sonda dĺžky 240 cm váži okolo 250 g. Karbónové lavínové sondy sú o niečo ľahšie. Určenie hĺbky, v ktorej sa zasypaná osoba nachádza pomáha záchrancovi zvýšiť šancu na prežitie zasypaného.

lavinova-sonda-arva-light-240-compact

Lavínová lopata

Lavínová lopata je dôležitá súčasť lavínovej výbavy. Po lokalizácii zasypaného pomocou lavínového vyhľadávača a určenia hĺbky lavínovou sondou prichádza na rad samotné vykopávanie. Vykopať zasypaného spod padnutej masy snehu je bez lavínovej lopaty takmer nemožné. Preto je lavínová lopata nevyhnutnou súčasťou lavínovej výbavy každého freeridera, skialpinistu, turistu a kohokoľvek, kto sa v zime pohybuje v horách, mimo upravených zjazdoviek.

lavinova-lopata-kopanie

Zdroj: www.snowmagazine.com

Lavínová lopata by mala mať hliníkovú čepeľ, v ostatných vlastnostiach sa rôzne lopaty môžu líšiť. V zásade platí, čím väčšia lyžica, tým viac snehu dokáže odstrániť pri jednom pohybe. Optimálna veľkosť je 28 x 25 cm. Lopaty o veľkosti ako 21 x 21 cm, sú príliš malé na to aby efektívne dokázali odhadzovať sneh. S výnimkou ľahkých lopát, ktoré sa používajú pri skialpových pretekoch, váha lopaty sa väčšinou líši v závislosti od jej veľkosti. Za zváženie stojí aj teleskopická rúčka. Lavínové lopaty od niektorých výrobcov sa dajú zložiť aj ako sekera na ľad. Takéto multifunkčné modely ponúka napríklad značka Arva. Lyžica z lopaty sa dá v rýchlosti pripojiť k rúčke alebo ju môžeš prenášať rozloženú a ušetriť tak miesto v tvojom lavínovom batohu.

lavinova-lopata-arva-guard

Lavínový batoh

Lavínový batoh dnes už patrí k základnej skialpovej výbave. Tento airbagový batoh má niekoľko funkcií, vďaka ktorým ti môže zachrániť život v padnutej lavíne. Okrem toho, že do lavínového batohu zbalíš kompletnú lavínovú výbavu, vďaka nafukovaciemu airbagu ťa udrží na povrchu lavíny a ty tak neskončíš hlboko pod ňou. 

Všetky lavínové batohy fungujú na rovnakom princípe. Spôsob plnenia airbagu sa však môže líšiť. Medzi najpoužívanejšie typy lavínových batohov patria batohy s bombičkovým systémom a batohy s elektrickým systémom. 

lavinovy-batoh-arva-reactor-32

Keďže lavínový batoh je komplexnou a dôležitou súčasťou lavínovej výbavy, ktorá v lavíne môže zachrániť nie len teba, ale aj tvojich kamošov, venujeme sa mu podrobne v samostatnom článku Lavínový batoh ti môže zachrániť život, kde sa o lavínových batohoch dozvieš všetko.

Ďalšie bezpečnostné vybavenie do lavíny

Keď vyrazíš na hory, okrem lavínovej výbavy určite nenechaj doma ani lekárničku, nabitý telefón a mapu. Nikdy nevieš čo si pre teba nepreskúmaný zasnežený terén pripraví a treba byť pripravený na každú situáciu. 

Čo si zbaliť do lavínového batohu

Či už sú tvojou turistickou destináciou Tatry alebo Alpy, máme pre teba praktický zoznam vecí, ktoré ti na túre nesmú chýbať v batohu. Okrem základnej lavínovej výbavy, ktorú tvorí lavínový vyhľadávač, lavínová sonda a lavínová lopata, si nezabudni pribaliť:

scott-skialp-lavinova-vybava

Neonmars odporúča

Porovnali sme pre teba tri výhodné lavínové sety, ktoré obsahujú kompletnú základnú lavínovú výbavu a nájdeš ich v našom e-shope: 

lavinovy-set-arva-evo4

Lavínový set Arva EVO4 je najpredávanejším lavínovým setom. Zameraný na rekreačných používateľov, cenovo výhodný lavínový set zaistí, že budeš na svahu vždy pripravený.

  • Lavínový vyhľadávač Arva EVO4 je jednoduchý, rýchly a stabilný trojanténový lavínový vyhľadávač určený primárne pre začínajúcich a rekreačných užívateľov.
  • Lavínová lopata Arva Access je cenovo dostupná dvojdielna lopata vyrobená zo špeciálnej húževnatej hliníkovej zliatiny.
  • Lavínová sonda Arva Light 240 je výborná, cenovo výhodná základná sonda pre rekreačných užívateľov.

lavinovy-set-arva-evo5

Lavínový set Arva EVO5 predstavuje ten najlepší pomer ceny a výkonu. Jeho kvality ocenia ako skúsení, tak aj rekreační užívatelia.

lavinovy-set-arva-neo

Lavínový set Arva NEO+ je set do tých najnáročnejších podmienok.

Aj keď je lavínová výbava súčasťou tvojho vybavenia do hôr, nikdy nezabúdaj aj na dôkladnú prípravu. Poriadny nácvik použitia lavínového vybavenia je nevyhnutný. V prípade lavínového nešťastia musíš byť rýchly a brať do úvahy aj ďalšie faktory ako sú stres, terén a počasie. Odporúčame si všetko poriadne natrénovať priamo na lyžiach v zasneženom teréne a nepodceňovať ani predpoveď počasia. Zasnežené hory sú plné dobrodružstiev, ale aj krásny slnečný deň sa môže rýchlo zmeniť na prírodnú katastrofu.

Chceš byť stále v obraze? Sleduj náš facebook a instagram a buď súčasťou našej komunity! Sharuj svoje zimné dobrodružstvá a nezabudni označiť #neonmars.