Lavínový batoh ti môže zachrániť život

V sezóne 2017/2018 boli až 4 z 5 mŕtvych v lavínach bez lavínovej výbavy. Na Slovensku zahynulo pri lavínovom nešťastí už 160 ľudí. Možno si myslíš, že teba sa to netýka. Lavíny však nepadajú iba vo Vysokých Tatrách. Tento nebezpečný prírodný živel ťa môže zastihnúť aj na nižšie položených svahoch a pohoriach. Ak holduješ zimným športom ako skialp či freeride alebo si rád užívaš zimnú turistiku, lavínový batoh by pri tvojich výpravách nemal určite chýbať. 

skialp-tura-lavinovy-batoh

Vieš aké nástrahy na teba pri zimnej turistike mimo zjazdovky čakajú? 

Aj pekný slnečný deň v horách sa môže veľmi rýchlo zmeniť na prírodnú katastrofu. Lavíny sa môžu spustiť všade a predstavujú jedno z najväčších rizík pre všetkých, ktorí milujú tráviť čas na zasnežených kopcoch. S najväčšou pravdepodobnosťou nechceš skončiť pod touto niekoľko ton vážiacou masou snehu, potom ako sa obrovskou rýchlosťou (niekedy až viac ako 400 km/h) zrúti z kopca a berie so sebou všetko čo jej príde do cesty. Podľa najnovších štatistických výskumov máš po 15 minútach zasypania 93% šancu na prežitie, po 30 minútach je to 40%, po 45 minútach sa šanca znižuje na 26% a po 90 minútach je nádej na záchranu už iba 15%. Lavína vždy predstavuje ohrozenie života a preto tento živel prírody naozaj netreba podceňovať.

laviny-nebezpecenstvo-lavinovy-batoh

Prírodu nezastavíš. Čo ti môže zachrániť život priamo na svahu.

Lavínový batoh patrí v dnešnej dobe k bežnej skialpovej výbave. Spolu s lavínovým vyhľadávačom, lavínovou sondou a lopatou tvorí základné vybavenie pre tvoju bezpečnosť. Zhrňme si základné úlohy lavínového batohu:

  • Môže ti zachrániť život - Lavínový batoh slúži presne na to isté, ako plávacia vesta vo vode. Udrží ťa na povrchu lavíny a ty tak neskončíš pochovaný hlboko pod ťažkým snehom.
  • Zvyšuje viditeľnosť v lavíne - S aktivovaným lavínovým batohom máš oveľa vyššiu šancu na záchranu. Okrem toho, že vďaka nemu ostaneš na povrchu lavíny, bude pre tvojich záchrancov oveľa jednoduchšie ťa v lavíne nájsť. 150 litrový oranžový alebo červený airbag je v nekonečnej bielej všade okolo dokonale vidieť a záchranári tak rýchlo vedia zistiť tvoju presnú polohu.
  • Udrží tvoju hlavu v bezpečí Airbag lavínového batohu vytvorí veľký nafukovací vankúš v oblasti tvojej hlavy a krku. Pri krkolomných pádoch v lavíne ti tak pomáha chrániť hlavu a krk pred nebezpečnými nárazmi. 
  • Mysli aj na svojich kamošov - Lavínový batoh môže byť záchranou nie len pre teba, ale aj pre ostatných okolo teba. Zbaľ si do batohu lavínovú sondu a lopatu, ktoré ti pomôžu pri záchrane ostatných účastníkov výpravy. 

lavinovy-batoh-arva-reactor-32

Lavínový batoh znižuje závažnosť zasypania lavínou a tým nepriamo ovplyvňuje úmrtnosť v lavíne. Úmrtnosť pri kritických zasypaniach dosahuje hodnotu 43,7% a pri nekritických zasypaniach 2,9%. Pokiaľ človek nemá lavínový batoh, riziko kritického zasypania je 47%, pokiaľ batoh má a v lavíne ho aktivuje, toto riziko sa zníži na 20,1%. 

umrtnost-s-lavinovym-batohom

zdroj: https://slphzs.wordpress.com/2017/03/22/ucinnost-lavinovych-batohov-3/

Úmrtnosť bez lavínového batoha je 22,2%. Úmrtnosť s aktivovaným lavínovým batohom predstavuje 11,1%.

Kedy potrebujem lavínový batoh? 

Lavínový batoh patrí k výbave každého lyžiara a snowboardistu, ktorý holduje skialpu, freeridu, vysokohorskému lyžovaniu, či heli-skiingu, ale aj pre lyžiarske hliadky či vysokohorských sprievodcov. Lavíny však nehrozia iba lyžiarom. Nebezpečenstvo hrozí aj všetkým turistom, horolezcom, skalolezcom či jazdcom na snežných skútroch.

lavinovy-batoh-nehody-umrtnost

zdroj: Lavínová ročenka 2017/2018

Lavínový batoh presne podľa tvojich potrieb

Okrem systému airbagu (o ktorom si povieme nižšie) sa lavínové batohy líšia aj svojim objemom. Tu pri výbere jednoducho platí, zvoliť si batoh podľa toho, koľko vecí v ňom potrebuješ odniesť.
 
20 l – Tieto menšie veľkosti sú vhodné na kratšie jednodňové výpravy, heli-skiing či freerideové výjazdy mimo zjazdovky, kde so sebou nepotrebuješ nosiť veľa vecí.
30 l – Pokiaľ ideš do terénu na dlhšie a jednoducho potrebuješ mať viac vecí pri sebe alebo nosíš väčšiu výbavu, viac miesta v batohu určite oceníš.
40 l – Veľký objem batohu je vhodný pri náročnejších viac dňových výjazdoch alebo pre fotografov, či kameramanov, ktorí so sebou potrebujú mať veľkú technickú výbavu.

skialp-lavinovy-batoh-freeride

Fyzika v praxi. Ako funguje lavínový batoh.

To na akom princípe lavínový batoh funguje sa volá inverzná segregácia, ktorá triedi veľké častice smerom k povrchu lavíny. To v praxi znamená, že airbag lavínového batohu po nafúknutí niekoľkonásobne zväčší tvoj objem a vytvorí tak veľký a ľahký objekt, čo spôsobí, že sa budeš nachádzať na povrchu lavíny nad ostatnými menšími časticami.

ako-funguje-lavinovy-batoh

Airbagové systémy lavínových batohov. V čom je rozdiel?

Aj keď všetky lavínové batohy fungujú na rovnakom princípe, existujú rôzne systémy plnenia airbagov. Dva najpoužívanejšie systémy ti vysvetlíme napr. na obľúbených, profesionálnych lavínových batohoch Scott.

Bombičkový systém 

Funguje na princípe jednorazových alebo plnitelných plynových náplní. Tento systém je veľmi ľahký a skladný a jeho výkon nafúkne 150 litrový airbag už za 3 sekundy. V niektorých lavínových batohoch, ako napr. Scott, je možné celý airbagový systém vybrať a používať tak batoh aj samostatne. Nevýhodou tohto systému je, že po vyfúknutí airbagu ho už nemôžeš bez namontovania nových bombičiek nafúknuť znova.

Elektrický systém 

Tento inovatívny systém lavínových batohov má mnoho výhod. Okrem toho, že patrí k jedným z najľahších lavínových batohov na dnešnom trhu, nevzťahujú sa na neho žiadne cestovné ani prepravné obmedzenia. Ďalšou výhodou je úplne beznákladový nácvik použitia. Na rozdiel od bombičkového batohu, si môžeš použitie natrénovať doma, pred každou sezónou, s nulovými nákladmi. Funguje na technológii superkapacitorov, ktorých výkon aj nabíjanie je odolné aj tým najnižším teplotám. Batoh vydrží bez kontroly až 3 mesiace a aktivovať bez nabitia ho môžeš až dva krát. Jeho cena je síce o niečo vyššia ako pri bombičkovom batohu, náklady sa ti však časom vrátia, keďže ušetríš na nákupe náplní.

Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Zoznám sa s batohom ešte doma. 

Oboznámiť sa so všetkými funkciami lavínového batohu a vedieť ako sa používa, ešte predtým ako ho skutočne budeš v núdzi potrebovať, je naozaj dôležité. To, že batoh máš v prípade lavíny na chrbte, ešte neznamená, že máš vyhraté. Medzi najčastejšie príčiny lavínových nešťastí z dôvodu nenafúknutia airbagu lavínového batohu, patria malá prax s batohom, stres, či chyby v údržbe.

Tip šéftrénera: „Choď lyžovať a skús potiahnuť batoh priamo v teréne. Praxe nie je nikdy dosť a nie je nič lepšie ako vyskúšať si ako sa batoh správa v reálnych podmienkach.“ 

Výrobcovia lavínových batohov sa systémy snažia svojim užívateľom čo najviac uľahčiť. Napríklad značka Scott myslí ako na pravákov, tak aj na ľavákov a môžeš si vybrať, či chceš mať spúšťací mechanizmus na pravej alebo ľavej strane batohu. Mechanizmus je prispôsobený tak, aby bolo možné spúšť zatiahnuť aj v lyžiarskych rukaviciach, bez ohľadu na to či už máš klasické lyžiarske rukavice alebo rád nosíš „palčáky“.

Ako sa batoh spúšťa a čo všetko sa do neho zmestí si pozri vo videu:

Ako nosiť lavínový batoh. Bežný vs. lavínový batoh.

Okrem toho, že klasický batoh nijakým spôsobom nezvýši tvoju bezpečnosť, v prípade strhnutia lavíny ju naopak znižuje. Keďže ťažké predmety ťahá lavína smerom nadol, prvou vecou čo pre svoju záchranu urobíš je, že sa batohu snažíš zbaviť. Aby si batoh v prípade núdze vedel čo najskôr odhodiť, je vhodné nosiť popruhy uvoľnené. Naopak lavínový batoh, ktorý ťa v lavíne môže zachrániť, chceš mať k sebe pevne pripútaný, aby ťa po spustení airbagu udržal na povrchu lavíny. Pre tento účel majú lavínové batohy popruhy, ktoré je potrebné pevne zapnúť cez hrudník a medzi nohami. Vždy si nastav dĺžku popruhov presne podľa tvojej postavy tak, aby neboli popruhy uvoľnené alebo naopak príliš tesné.
Navyše je lavínový batoh prispôsobený tak, aby si k nemu mohol bez problémov pripnúť aj celú svoju výbavu. Batohy ponúkajú rôzne uchytenia lyží, či snowboardu, lyžiarskej prilby, paličiek alebo cepín. Vždy však mysli na to, aby si svoju výbavu upevnil podľa pokynov výrobcu, aby nesprávne upevnené predmety nebránili nafúknutiu airbagu. 

S lavínovým batohom do lietadla? 

Pokiaľ sa vydávaš na svoje horské výpravy do zahraničia, určite ťa bude zaujímať ako to je s prepravou lavínových batohov lietadlom. Podľa pravidiel IATA (Medzinárodná asociácia leteckých dopravcov) je cestovanie s lavínovým batohom možné a bezpečné. Čo sa týka bombičkových systémov, cestujúcim je povolené letieť s dvoma setmi náplní na jeden batoh. Pokiaľ ide o elektrické batohy, vzhľadom na absenciu plynových náplní sa na cestovanie lietadlom sa nevzťahujú žiadne prepravné obmedzenia.

lavinovy-batoh-do-lietadla

Tip Neonmars

Lavínový batoh Scott Backcountry Guide AP 30 predstavuje spoľahlivý základ tvojho lavínového vybavenia. Praktická, najpredávanejšia 30 litrová veľkosť lavínového batohu s airbagovým systémom Alpride 2.0 je jedným z najbezpečnejších a najľahších systémov na trhu.

lavinova-sada-scott-backcountry-AP-30

Najpredávanejší elektrický lavínový batoh Scott Backcountry Patrol E1 30 Kit, ktorý obsahuje najnovší systém airbagu Alpride E1, patrí k najľahším na trhu. Do tohto 30 litrového batohu pohodlne zbalíš všetko nevyhnutné na celodenný pobyt v horách a zvýši tvoju bezpečnosť pri výpravách za nezabudnuteľnými zážitkami.

elektricky-lavinovy-batoh-scott-patrol-e1-kit-ap-modry

Lavínový batoh je určite tým typom vybavenia, do ktorého sa oplatí investovať. Ak už máš svoj batoh vybratý, predtým ako sa s ním vydáš do terénu nezabudni aj na dôkladnú prípravu. Dokonale poznať podmienky, do ktorých sa vyberieš je nutnosť, vždy sa teda oboznám s terénom, snehovými a poveternostnými podmienkami. Potom ti už nič nebráni užiť si dobrodružný a hlavne bezpečný pobyt v horách.

Ďalšie zaujímavé a užitočné tipy a informácie ti neustále prinášame na našom facebookuinstagrame. Nezabudni nás preto sledovať a zdieľať s nami aj tvoje zimné zážitky. Fotky z tvojich horských dobrodružstiev označuj #neonmars.