CORRALEJO - OCEÁN ZASVÄTENÝ PRE WINGFOILING

Mestečko Corralejo je absolútnym rajom pre wingfoil. Pokiaľ sa chystáš na jeden z Kanárskych ostrovov, na Fuerteventuru, Corralejo nemôžeš vynechať. Na jednom mieste nájdeš hladkú vodu, otvorený oceán a hneď tri miesta na jazdenie na vlnách. Toto všetko robí z Corraleja pláž číslo jeden pre wingfoiling.

zazi-s-neonmars-fuerta-corralejo (32)

Zátoka v Corralejo je unikátna tým, že ponúka jazdu na hladkej vode v podstate pri všetkých smeroch vetra. Je chránená prístavným múrom, ako aj kamennými výbežkami. Na svoje si prídu milovníci rýchlosti, freestylu, ale hlavne začiatočníci a mierne pokročilí wingfoileri, ktorí môžu jazdiť bezpečne a bez strachu, že ich odfúkne na šíry oceán. Priamo v zátoke si môžeš zajazdiť aj svoje prvé vlny na wingfoile. Idú na spotoch, ktoré voláme Waikiki a Sunset. Výhodou je, že na vlnách jazdíš bezpečne, že vlny sa už dajú jazdiť s wingom v ruke, ale ešte stále sa nerolujú. A to je brutálna výhoda pre suchozemcov, ako sme my, keďže tých vĺn je na Štepánskom rybníku či na Guláške málo. Ak už vieš, čo a ako, alebo sa len nebojíš, môžeš vyjsť viac zo zátoky na spot, ktorý sa nazýva Rockypoint. V dobrý deň tu idú vlny vysoké 3 a viac metrov, a keď píšem viac, tak ver, že tam idú poriadne vysoké sety. Tieto vlny pripomínajú tie havajské a pozerať sa na profíkov, ako v nich jazdia a skáču skoky vysoké, ako keby ich odpálili z Bajkonuru, patrí k úžasným zážitkom. Vidíš to všetko z prvého radu. Samotná jazda po vlne dole patrí k životným zážitkom. Ale bacha! Aj kompletný prací program v týchto vlnách patrí k životným zážitkom. Takže neriskuj a radšej jazdi v skupine ako sám. Ak si vlnový závislák (a to je každý, kto ochutná magické kúzlo jazdy na vlnách), tak si naplánuj cestu na jeseň alebo v zime, keď sú vlny na Fuerte najlepšie. Jazdu na šírom oceáne si môžeš maximálne vychutnať. Či už miluješ jazdu proti vetru (upwind), alebo po vetre (downwind), z Corralejo to môžeš zobrať smerom k ostovu Lobos a potom na veľkú kitesurfovú pláž flagbeach. Je len na tebe, či si chceš dať za deň 40, 60 alebo 100 kilometrov na vode.

zazi-s-neonmars-fuerta-corralejo (66)

Waikiki nástup z móla

Najlepší nástup takmer na všetky smery vetra je pred plážovým barom Waikiki. Nachádza sa tam piesková pláž, ale aj dlhé betónové mólo, ktoré umožňuje pohodlný prístup do vody aj počas odlivu. Na tomto mieste si môžeš nechať svoj wingfoil na pláži, ak potrebuješ pauzičku, a osviežiť sa v bare priamo pod slnečníkom s výhľadom na oceán.

zazi-s-neonmars-fuerta-corralejo (80)

Sunset ožíva pri západe slnka

Druhé výborné miesto na nástup voláme Sunset, piesková plážička schovaná pred bežnými turistami. Kultovú atmosféru robí bar Sunset, kde pri západe slnka začína hrať živá hudba.  Na tomto mieste sa vchádza do vody cez kamene, obzvlášť pri odlive je cesta trošku dlhšia, takže odporúčam použiť radšej neoprénové topánky.

zazi-s-neonmars-fuerta-corralejo (54)

Doprava na ostrov a po ostrove

Populárne letecké spojenie pre Čechov a Slovákov sú priame lety z Viedne na Fuerte. Priame spoje sa dajú nájsť aj z Prahy. Z Bratislavy sa zase lieta na susedný ostrov Lanzarote. Pokiaľ chceš úplnú slobodu, stačí si na letisku vybrať jednu z požičovní a prenajať si auto. Získaš tak možnosť plánovať výlety či vyskúšať niektorý zo spotov v okolí Corraleja. Na ostrov sa môžeš dostať aj trajektom, jedna cesta s dodávkou ťa vyjde cca 800 euro, takže vlastné auto či kemper sa oplatí predovšetkým na dlhší pobyt.

zazi-s-neonmars-fuerta-corralejo (58)

Aký vercajch so sebou?

Počas jesenného pobytu pri mojej váhe 105 kg najviac využívam wing veľkosti 5-6 metrov, počas epických dní potom príde na rad aj 3-4- metrový wing. Ľahké váhy majú spravidla najväčší 5-metrový wing. Pokiaľ ale chceš jazdiť takmer každý deň kludne si zabal aj sedmičku. Wingfoilovú dosku si zober rovnakú, na akej jazdíš doma. Hydrofoil ti stačí jeden, ten, s ktorým jazdíš doma. Ale ak si fajnšmeker ako ja, tak mám k dispozícii 2 predné krídla, 1600-ku do vĺn a silného vetra (v naj dňoch by stačila aj 1200-ka) a 2100- ku do slabého vetra a na jazdenie na hladkej vode v zátoke. Samozrejme, veľkosť hydrofoilu závisí nielen od toho, aký si rajder, ale aj od toho, ako dobre a rýchlo ho dokážeš zdvihnúť z vody do levitácie a ako často padáš. Ak ideš na krátky pobyt 7-10 dní, odporúčam baliť sa podľa predpovede. Ak na dlhšie, tak radšej zobrať všetko, čo znesie váhový limit leteckej spoločnosti.

zazi-s-neonmars-fuerta-corralejo (18)

Čo robiť, keď nefúka?

Ak nefúka a sú vlny, úloha je jasná, surfuje sa na vlnách, buď na klasických surfoch, alebo pre nás suchozemcov na paddleboarde. Keďže stand up paddleboard ponúka viac muziky (v tomto prípade vĺn) za menej peňazí (v tomto prípade síl).  Ak je hladina rovná, úžasný zážitok je výlet na paddleboarde, kajaku alebo outrigeri na ostrov Lobos, do malého prístavu Puerito.

zazi-s-neonmars-fuerta-corralejo (78)

Kusove tipy na výlety v okolí

Aj v živote najdrsnejšieho wingfoilistu nastanú dni, keď nevládze. Alebo tie, kedy sa treba venovať aj rodine. Pre ďalšie pôžitky na wingfoile treba priniesť rodinnú obetu. Odporúčam navštíviť prírodnú rezerváciu - Pieskové duny, ktorá sa začína hneď za Corralejom. Pokiaľ si romantik, tak sú dokonalé pri západe a východe slnka. Kúsok od Corraleja v surferskej dedinke Lajares nájdeš začiatok turistického chodníka, ktorý vedie až na vrchol sopky. Môžeš ísť pešo alebo ťa zvezie ťava. Ak nemáš rád plány, odporúčam výlet autom po severnom pobreží smerom do El Cotillo, po ceste nájdeš kopec surfových miest a niekoľko krásnych lagún s čírou vodou na kúpanie. Ak plánuješ celodenný výlet, určite odporúčam navštíviť ostrov Lobos, miestnu zoo alebo juh ostrova s plážou Cofete.

zazi-s-neonmars-fuerta-corralejo (75)

Koho stretneš na vode?

Okrem Kusa, ktorý je v Corraleje celú jeseň, až kým nenapadne na Chopku poriadny prašan, môžeš na vode často stretnúť aj Braňa Šrámeka, popredného českého paddleboardistu a trénera, bývaleho jazdca JP Australia. Ale aj takmer kompletné zloženie Budesport - paddleboardového klubu z Českých Budějovíc, ktorý dodáva Česku veľa mládežníckych reprezentantov. Nechýba ani Gunnar Chinatown Biniasch, lokál z Fuerte a shaper skvelých wingfoilových dosiek Indiana.