Sprievodca výberom lyžiarskych a snowboardových okuliarov

Lyžiarske, či snowboardové okuliare sú jedným z najdôležitejších kúskov príslušenstva, ktoré vo svojej výbave na kopci potrebuješ. Okuliare na sneh sú rovnako potrebné ako poriadna lyžiarska bunda a nohavice. Ktorýkoľvek lyžiar alebo snowboarďák ti potvrdí, že neschopnosť dobre vidieť na svahu ti môže poriadne pokaziť deň. Všetky okuliare na lyže a snowboard ti dokážu poskytnúť základnú ochranu proti vetru a zime, keď ale potrebuješ viac ako základ, je tu mnoho dôležitých parametrov na zváženie: typ zorníka, jeho farba, výmena, veľkosť rámu a tvar lyžiarskych okuliarov. Aby si našiel pre teba tie pravé okuliare, v tomto článku ti všetky tieto vlastnosti lyžiarskych okuliarov priblížime.

71787594_10156760468112749_5645320922421264384_o

Zorník lyžiarskych okuliarov

Hlavným rozlišovacím prvkom pri lyžiarskych okuliaroch je zorník, inak povedané ich sklá. Rôzne značky ponúkajú mnoho typov farieb a iných vlastností, ktoré ti pomôžu v rôznych podmienkach. Od prevencie pred zahmlievaním až po ochranu pred oslnením.

Oakley_lensguide_banner

Vhodný typ zorníka lyžiarskych okuliarov

Pri výbere nových lyžiarskych a snowboardových okuliarov máš na výber z dvoch možností typu zorníka. Cylindrický (plochý) zorník má horizontálne zakrivenie, zatiaľ čo vo vertikálnom smere zostáva plochý. Cylindrické zorníky ponúkajú dobrý výkon za relatívne nižšiu cenu. Na druhej strane sférický zorník má zakrivenie v oboch smeroch ako horizontálne, tak vertikálne okolo tváre, čo dodáva lyžiarskym okuliarom „bublinový“ tvar. Okrem výzoru, tento zorník má ďalšie výrazné výhody oproti cylindrickému:

  • Lepšie periférne videnie. S väčšou plochou skiel ti sférické okuliare na lyže umožňujú vidieť viac nad a pod tebou, tak isto ako do strán. Získavaš tak perfektný prehľad o dianí na lyžiarskom svahu. 
  • Ochrana proti oslneniu. Aj na cylindrických lyžiarskych okuliaroch existujú mnohé úpravy proti oslneniu a lesknutiu, ale geometricky cylindrické okuliare budú vždy mať viac povrchových bodov, kam dopadajú slnečné lúče. To vytvára slepé miesta. Na druhej strane, sférické okuliare na lyže či snowboard majú strategicky vytvarované krivky tak, aby oslnenie eliminovali.
  • Menšie skreslenie. Ploché hrany cylindrického zorníka môžu v určitých uhloch spôsobiť skreslenie obrazu, zatiaľ čo tvar sférického zorníka umožňuje oveľa lepšie videnie.
  • Bez zahmlievania. Pri sférických lyžiarskych okuliaroch je medzi tvojou tvárou a chladným vzduchom vonku viac priestoru, čo znamená lepšiu izoláciu a prúdenie vzduchu – toto minimalizuje šancu, že sa ti okuliare zahmlia. 

Zafarbenie skiel na lyžiarskych okuliaroch

Nie je nič horšie (a nebezpečnejšie), ako vidieť rozmazane v prašanové dni alebo keď ťa oslepuje slnko za jasného počasia. Na výber je dostupných mnoho farieb zorníkov lyžiarskych okuliarov, ktoré sa líšia od značky k značke. Pri výbere lyžiarskych okuliarov platí, neriadiť sa iba podľa tvojej obľúbenej farby, ale aj podmienok v ktorých budeš lyžovať. Aj keď niektorá farba sa môže k tvojej novej lyžiarskej bunde hodiť viac, každá z farieb filtruje svetlo inak a poskytuje ti iné výhody v určitom počasí a svetelných podmienkach. Koľko svetla ti šošovka lyžiarskych okuliarov umožní preniesť sa označuje skratkou VLT (Visible Light Transmission). Táto hodnota sa vyjadruje ako percento svetla, ktoré môže preniknúť cez šošovku v rozmedzí 0-100 %. Pri slabom svetle a nízkej viditeľnosti, ako napríklad keď sneží alebo je hmla, sú vhodné okuliare s vyšším percentom VLT. Tieto majú typicky farby ako žltá, ružová a modrá s VLT rozpätím od 60-90 %. Na druhej strane, lyžiarske okuliare s nižším percentom VLT sú vhodnejšie za slnečných dní s vysokou viditeľnosťou, keď ide viac o to jasné svetlo tlmiť. Tieto okuliare na sneh sú v tmavších farbách ako čierna, šedá a zlatá s rozpätím VLT od 5-20%. Samozrejme, existujú lyžiarske okuliare, ktoré sa nachádzajú niekde v strede tohto spektra a sú primerane vhodné do všetkých podmienok. Zídu sa ti hlavne ak zažívaš časté zmeny svetelných podmienok počas jedného dňa. Za týchto podmienok sú veľmi vhodné aj lyžiarske okuliare s vymeniteľnými sklami, ktoré si vieš veľmi rýchlo a jednoducho vymeniť počas dňa, ak sa podmienky na svahu zmenia. Niektorí výrobcovia ponúkajú aj lyžiarske okuliare s technológiou Light Sensitive, ktorých zorník sa dokáže v krátkom čase prispôsobiť momentálnym svetelným podmienkam na kopci.

podmienky-lyziarske-okuliare

Technológie lyžiarskych okuliarov

Okrem farby a typu zorníka, pri výbere lyžiarskych okuliarov určite zober do úvahy aj ďalšie parametre: 

  • UV ochrana. Takmer všetky nové lyžiarske okuliare, majú 100 % UV ochranu. Dokonca nemusia byť ani jedny z najdrahších. Intenzita UV žiarenia sa zvyšuje so stúpajúcou nadmorskou výškou a určite nemusíme hovoriť o tom, aká je ochrana tvojich očí pred UV žiarením dôležitá.
  • Zrkadlové sklá. Povrch takýchto okuliarov odráža väčšie množstvo svetla ako okuliare bez zrkadlovej úpravy. To znamená menšie riziko oslnenia a zvýšenú jasnosť videnia v príliš osvetlených podmienkach.
  • Polarizované sklá. Pri odraze svetla z určitých povrchov, má svetlo tendenciu odrážať sa s vyššou intenzitou cez uhol, ktorý je vertikálny k povrchu. Polarizované šošovky, sú svojou schopnosťou filtrovať vertikálne svetlo, schopné redukovať jas oveľa efektívnejšie ako štandardné zrkadlové šošovky. Zároveň zlepšujú celkovú viditeľnosť a zvyšujú kontrast a ostrosť. Taktiež redukujú únavu a presilenie tvojich očí.
  • Zdvojené sklá. Vytvárajú tepelnú bariéru, ktorá zabraňuje zahmlievaniu oveľa viac v porovnaní s obyčajným zorníkom. Zdvojené šošovky sú bežné pri všetkých novších lyžiarskych a snowboardových okuliaroch.
  • Úprava proti zahmlievaniu. Vodoodpudivé chemické ošetrenie na vnútornej strane skiel lyžiarskych okuliarov dokáže vo veľkej miere redukovať náchylnosť okuliarov k zahmlievaniu. Niektoré vrstvy sú však odolnejšie ako ostatné a vždy maj na pamäti nasledovať inštrukcie od výrobcu, pretože zlá starostlivosť o okuliare môže viesť k zničeniu protizahmlievacej vrstvy. 
  • Fotochromatické sklá. Tieto šošovky sa automaticky dokážu prispôsobiť meniacim sa svetelným podmienkam. Stmavnú pri vystavení silnejšiemu UV žiareniu a zosvetlia sa v podmienkach, kde je UV žiarenia menej. Hlavnou výhodou týchto šošoviek je ich extrémna všestrannosť. Nanešťastie, fotochromatické šošovky sa neddokážu prispôsobiť ihneď a môže trvať až niekoľko minút, kým sa plne prispôsobia zmene svetla. Túto technológiu nájdeš napríklad na určitých modeloch lyžiarskych okuliarov Scott.  
  • PrizmTM technológia. Prelomová technológia okuliarov značky Oakley. Prizm umožňuje šošovkám adaptovať sa na meniace sa svetelné podmienky tým, že blokuje niektoré farebné vlnové dĺžky za účelom maximalizovať kontrast. Podobne ako fotochromatické okuliare, táto technológia umožňuje širšie využitie v rôznych svetelných podmienkach, čo robí okuliare na lyže ohromne všestranné.

PrizmTech_banner

Technológia PrizmTM okuliarov Oakley.

Odvetranie lyžiarskych okuliarov

Môžeš sa spoľahnúť, že každé kvalitnejšie lyžiarske okuliare majú nejaký spôsob odvetrávania. Niektoré sú však lepšie ako ostatné. V podstate platí, že viac odvetrania znamená lepšia prevencia proti zahmlievaniu. Čo je dôležité, je uistiť sa, že odvetrávací systém v tvojich lyžiarskych okuliaroch je kompatibilný s tvarom tvojej prilby. Inými slovami, ide o to aby si si nezablokoval ventily.

skibrille-ventilation

Správny rám lyžiarskych okuliarov

Rám je jednou z najpodstatnejších vecí pri celom výbere správnych lyžiarskych okuliarov. Výrobcovia ponúkajú ohromné množstvá veľkostí a tvarov rámov, tie majú však v podstate tri hlavné úlohy: držať sklá na svojom mieste, odpudzovať sneh, a udržiavať tvoju tvár v čo najväčšom pohodlí. Každý rám by mal dokázať splniť prvé dve požiadavky, takže tretia je pri výbere okuliarov tou rozhodujúcou. Na tieto veci by si mal pri výbere správneho rámu myslieť:

Veľkosť rámu

Pre väčšinu dospelých nie je problém s pohodlným nosením rôznych veľkostí lyžiarskych okuliarov, existujú však nejaké všeobecné pravidlá pri výbere tej správnej. Najjednoduchšia rada je, vždy myslieť na veľkosť hlavy. To znamená, že ak nosíš menšiu prilbu, lepšie ti sadnú aj menšie okuliare, ak nosíš prilbu veľkosti L alebo XL, zvažuj taktiež väčší rám lyžiarskych okuliarov.
 
Vo všeobecnosti však platí
, že rámy lyžiarskych okuliarov s veľkosťou Small sú určené pre deti a mládež, ako aj pre dospelých s menšou tvárou. Veľkosť Medium bude zase dobrá väčšine ľudí. Pokiaľ ide o veľkosti ako Large alebo Oversized, veľa výrobcov tieto okuliare vyrába s myšlienkou poskytnúť lepšie periférne videnie. Nie každému však tieto lyžiarske okuliare sedia, nehovoriac o prilbách, ktoré s nimi niekedy nie sú kompatibilné. Tieto rámy ti však dodajú väčší prehľad o okolí a väčší vertikálny aj horizontálny rozhľad, čo znamená lepšie periférne videnie. Oceníš ho aj na freestyleové triky v parku, keďže ti umožnia mať lepší prehľad o tom, kde sa nachádza zem, keď lietaš vzduchom.
 
Rámy OTG (Over the Glasses)

Tieto rámy sú navrhnuté tak, že ti umožňujú nosiť tvoje dioptrické okuliare pod tými lyžiarskymi. Ide o oveľa menej finančne náročnú možnosť oproti lyžiarskym okuliarom s dioptriami na mieru. Okuliare OTG majú väčšiu hĺbku ako bežné okuliare a drážky, ktoré vytvárajú miesto pre stráničky tvojich dioptrií. Pri výbere pamätaj, že okuliare by sa ti nemali žiadnym spôsobom pod lyžiarskymi okuliarmi hýbať a nemal by si pociťovať žiadny diskomfort alebo tlak na nose alebo spánkoch.

191001-Snow-Campaign-D-Cover-Goggles
 
Ďalšie odporúčania pri výbere správnych okuliarov na lyže
 
Keďže každá tvár je iná, výber lyžiarskych okuliarov je veľmi individuálna záležitosť, na ktorej by si si mal naozaj dať záležať. Aby ti okuliare  na lyžovanie dobre sadli a ich nosenie bolo naozaj pohodlné, okrem veľkosti a tvaru rámu zober do úvahy aj výplň a remienok, na ktorých tiež veľmi záleží.
Čo sa týka penovej výplne, uisti sa, že dokonale kopíruje tvoju tvár, bez akéhokoľvek pocitu tlaku. Medzi tvojou tvárou a penovou výplňou by nemala byť žiadna medzera, ktorá by dovolila vetru alebo snehu preniknúť dnu.
 
Lyžiarske okuliare majú nastaviteľný remienok, ktorý môžeš kedykoľvek dotiahnuť alebo povoliť presne podľa tvojich potrieb. Pokiaľ máš remienok dotiahnutý až na doraz a stále je príliš voľný, takéto okuliare nie sú pre teba. Maj tiež na pamäti, že širšie remienky sa omnoho ľahšie nastavujú a taktiež ostanú na svojom mieste oveľa lepšie ako tie užšie.
 
Pri výbere lyžiarskych okuliarov vždy mysli aj na to, či bude sedieť s tvojou prilbou alebo čiapkou. Nie len farebne, ale aj technicky. Lyžiarske okuliare by ti mali dokonale sadnúť na tvár, keď je remienok nasadený okolo prilby. Väčšina okuliarov na lyžovanie je perfektne kompatibilná s lyžiarskymi prilbami, ale pri niektorých väčších sférických okuliaroch to môže byť problém. Na druhej strane, ak máš okuliare príliš malé, môžu vznikať medzi nimi a tvojou prilbou nežiadúce medzery.

goggle-gap-frontal-en

Správna starostlivosť o lyžiarske okuliare

Keď už si vyberieš tie správne lyžiarske okuliare, aby ti vydržali v top stave čo najdlhšie, je potrebné sa o ne správne starať.

  • Nikdy nepokladaj svoje okuliare sklami na stôl alebo iný tvrdý povrch. Polož ich na stranu s penovou výplňou so sklami smerujúcimi nahor.
  • Na utieranie skiel používaj iba mäkkú handričku (nie tričko) alebo handričku proti zahmlievaniu (nie vreckovku).  
  • Keď dojazdíš, nechaj okuliare prirodzene vyschnúť na vzduchu, predtým ako ich hodíš do tašky.
  • Uskladňuj svoje okuliare v mäkkom obale, keď ich nepoužívaš. Pri väčšine okuliarov je obal súčasťou balenia.
  • Nesuš okuliare na priamom slnku a teple, ako napríklad na palubnej doske auta alebo zavesené na spätnom zrkadle.

Teraz, keď už vieš ako na to, vyber si svoje lyžiarske okuliare pohodlne napríklad v našom e-shope, kde nájdeš širokú ponuku značiek Oakley a Scott alebo si ich príď vyskúšať priamo k nám do showroomu. A aby ti neunikli žiadne ďalšie tipy a zaujímavé informácie, nezabudni sledovať náš facebook a instagram