Full Tilt - Ako vybrať tie najpohodlnejšie lyžiarky

Predstavujeme ďalšiu značku, ktorú túto zimu určite nesmieš prehliadnuť. Po mnohých rokoch dopytu, v roku 2006 vznikla značka Full Tilt s misiou priniesť späť do lyžiarskeho priemyslu pôvodný 3 – kusový dizajn lyžiarok. Full Tilt hrdo pokračuje vo výrobe a zlepšovaní tohto legendárneho dizajnu. Výrobou lyžiarok, vyhľadávaných najlepšími svetovými športovcami, ktorí si vyberajú značku Full Tilt z toho istého dôvodu ako bežný rekreačný lyžiar. Lebo POHODLIE = VYKON.

72598135_10157737106697774_4869746349563707392_o

zdroj: https://fulltiltboots.com/

Lyžiarky z vesmíru
 
Tieto technicky vymakané lyžiarky majú za sebou v celku zaujímavú históriu, ktorá siaha doslova až na mesiac. 60. a 70. roky boli pre NASA počiatkami vo vývoji moderného skafandra. Čelili však veľkému problému a to, že vyhrievacie, chladiace a elektrické káble, ktoré cez obleky prechádzali sa rôzne krútili, krčili a vlnili pritom, ako astronauti kráčali alebo ohýbali ruky. Prichádza Al Gross, ktorý spolu s Dixie Rinehartom a tímom NASA prišiel s riešením. Článkované kĺby s vrúbkami, ktoré umožňovali astronautom prirodzený pohyb v členkoch, kolenách a lakťoch, ponechávajúc tvar a funkciu v okolí kĺbov. Dnes túto technológiu môžeme vidieť všade od vodovodných trubiek po ohýbateľné slamky na pitie.
 
Gross a Reinhrat nakoniec NASA opustili aby sa zamestnali v malej výskumnej a inovátorskej firme Comfort Products. Kým Gross žil v Aspene, pretavil svoje vedomosti o vesmírnej technológii do lyžovania. Cieľ bol jednoduchý: umožniť ohýbanie lyžiarskej topánky, bez akýchkoľvek vypuklín a deformácií skeletu, čo bol vtedy jeden z najväčších problémov pri dizajne lyžiarok. Lyžiarske topánky vtedy nemali žiadny ohybový kĺb v členku, čo znamenalo, že každá deformácia spôsobovala stratu kontroly.
 
Vízia sa stala realitou a v roku 1981 vznikli prelomové lyžiarky Raichle Flexon. Jednými z prvých profesionálnych lyžiarov, ktorý v nich súťažili boli Billy Shaw alebo freestyleový lyžiar Peter Ouellette. Legenda Bill Johnson v lyžiarkach Raichle vyhral zlatú medailu na Olympijskom zjazde v roku 1984.

Flexon_Comp_ski_boots,_late_model

Koncom 80tych rokov, po tragickej smrti majiteľa firmy sa však veci zmenili a firme sa prestalo dariť. Výroba klesala, ale dopyt lyžiarov po týchto prelomových topánkach bol stále silný. S nedostatkom produkcie náhle všetci zháňali lyžiarky alebo ich časti na eBay a robili všetko pre to aby ich mohli mať na nohách.
 
Full Tilt sú lyžiari. Vedeli preto lepšie ako ktokoľvek iný, že niečo treba urobiť. Zobrali veci do vlastných rúk, vyhľadali pôvodné formy a priviedli ich späť k životu! V pôvodnej konštrukcii a dizajne, ktorý sa počas posledných 25 rokov dokázal stať tým najpopulárnejším 3-kusovým dizajnom na svete.

220px-Flexon_ski_boot_evolution

Full Tilt kúpili pôvodné formy, testovali každú funkciu, ponechali to čo fungovalo a ostatné vylepšili tými najlepšími dostupnými technológiami. Neskončili až kým sa tieto topánky opäť nedostali na svah.

60273140_10157283463077774_1068293804013912064_o

Na výšľap, či zjazd – bez kompromisov
 
Lyžiarky Full Tilt sú naozaj pokrokové a inovatívne. Dizajnéri mysleli naozaj na všetko aby priniesli neuveriteľne pohodlné topánky, ktoré na svahu presiahnu tvoje očakávania. Vďaka výklopnému jazyku sa už nebudeš musieť pri aute polhodinu súkať do stvrdnutých lyžiarok a špeciálny stočený dizajn jazyka zabezpečí, že môžeš lietať po kopci celý deň bez toho aby si musel myslieť na to ako ťa bolia nohy.
 
Užívaš si výšľap, ale chceš si rovnako dobre vychutnať aj zjazd dole kopcom? Potom určite neprehliadni Full Tilt Ascendant. All-around skitouringové a freeride lyžiarky do rezortu aj mimo neho. Táto technicky premakaná topánka, ktorú využiješ do všetkých typov ski-touringových aj zjazdových viazaní, je dokonalou topánkou na ski-alp a zároveň neovplyvní tvoj výkon pri zjazde.

FT_F19_Ascendant_03

V podstate tú istú topánku, ale s mäkším jazykom a bez technických doplnkov predstavujú lyžiarky Descentant 8. Lyžiarky, ktoré ti dodajú pohodlie, ktoré potrebuješ, bez obetovania výkonu. Všestranné, ľahké a neuveriteľne pohodlné all-mountain lyžiarky, ktoré sú vždy pripravené podať ten najlepší výkon.
 
Pre všetky nezastaviteľné baby sú tu dámske lyžiarky Full Tilt Plush 46. Bez debaty tie najpohodlnejšie ženské lyžiarky na trhu. Názov (plush = plyš) hovorí za všetko. Dokonale obalia tvoju nohu, poskytujúc nadpriemerný komfort, ktorý si od lyžiarky nikdy neočakávala! S  plyšovou manžetou, ktorá je charakteristická pre dámske Full Tilt lyžiarky a ich high-endovým výkonom si z nich zaručene spravíš najlepšie kamošky na všetky tvoje bláznivé jazdy.

lyziarky_full_tilt_plush_4_02
 
Ak zo zjazdovky vždy zaručene zablúdiš aj do parku, nenechaj si ujsť freestyleové lyžiary Tom Wallisch Pro. Topánky navrhnuté, aby ti pomohli posunúť tvoj freestyle na vyšší level. Znamenajú top výkon ako v parku, tak na zjazdovke a to všetko v štýlovom tmavomodrom obale, ktorý zaujme na prvý pohľad.

72998845_10157752229232774_8096258110261297152_o

Ako spoznáš, že ti lyžiarky Full Tilt naozaj sedia
 
Už je ti určite jasné, že lyžiarky Full Tilt sú preslávené pre svoj komfort. Na trhu nenájdeš lyžiarku, ktorá by sa jednoduchšie obúvala alebo vyzúvala. Avšak keď si skúšaš svoje nové lyžiarske topánky, je treba brať do úvahy aj iné faktory ako len pohodlie.
 
1. Lyžiarky by mali byť poriadne napasované, keď si ich skúšaš po prvýkrát. V podstate by si mal cítiť ako sa ti prsty dotýkajú konca topánky. Môže sa ti to zdať nezmyselné, ale čím budeš mať tesnejší pocit v lyžiarkach, tým budeš mať väčšiu kontrolu na svojich lyžiach. Nehovoriac o tom, že keď sa vo svojom lyžiarskom postoji navážiš vpred, prsty sa ti mierne posunú vzad, čo pocit tlaku uvoľní.

2. Zober do úvahy šírku lyžiarok. Lyžiarky majú rôznu šírku pre rôzne tvary nohy. Vieš či máš široké alebo rovné chodidlo? Ak si vyberáš lyžiarky Full Tilt, môžeš sa rozhodnúť medzi šírkou 102 alebo 99 mm. Pokiaľ nevieš či sa tvoje chodidlo považuje za rovné alebo široké, odporúčame vyskúšať si obe šírky lyžiarok a rozhodnúť sa podľa pocitu.

3. Vo svojich lyžiarkach nemôžeš „plávať“. Tak trochu opakujeme bod číslo jedna, ale to len potvrdzuje ako je dôležité aby ti lyžiarky neboli príliš veľké. Keď si ich prvýkrát skúšaš môžu sa ti zdať pohodlné, ale to sa zmení akonáhle v nich začneš lyžovať. Ak máš v lyžiarkach priestor na pohyb, budeš mať menšiu kontrolu nad svojimi lyžami a chodidlo sa ti bude v topánke nepríjemne šmýkať.

4. Vyskúšaj ako ti sedí vonkajšia topánka. Obuj si lyžiarku potom ako vyberieš vnútornú mäkkú topánku a posuň nohu úplne dopredu tak, aby sa ti prsty dotýkali konca lyžiarky. Ak máš medzi pätou a lyžiarkou priestor väčší ako na dva prsty, lyžiarka je ti priveľká. Pokiaľ je priestor veľký tak akurát na 1-2 prsty, lyžiarka má tú správnu veľkosť. Zopakuj tento test taktiež po stranách topánky, na oboch stranách tvojho členka a zistíš či má lyžiarka pre teba tú správnu šírku.

5. Uisti sa, že máš ten správny flex. Nakoniec je potrebné zistiť, či majú tvoje nové lyžiarky ten správny flex (tvrdosť) pre tvoj štýl lyžovania. Pokiaľ si príležitostný  / hobby lyžiar, bude ti vyhovovať mäkšia topánka. Ak si expert, ktorý lyžovanie berie naozaj vážne, tvrdšia topánka je pre teba lepšia. Uisti sa, že máš lyžiarky tak flexibilné ako potrebuješ. S lyžiarkami Full Tilt si však vždy môžeš dokúpiť samostatný jazyk rôznej tvrdosti, ktorý vieš jednoducho vymeniť.

Freeride, Freestyle či Skialp
 
Nech miluješ akýkoľvek typ lyžovania, Full Tilt ťa určite nesklamú. Vyber si tie, ktoré ťa očarili najviac a už ti nič nebráni užiť si na kopci celý deň. Pozri si ponuku na našom eshope alebo sa rovno zastav u nás v showroome a zaručujeme ti, že to bude láska na prvý pohľad! A nezabudni sledovať náš facebook a instagram, pre ďalšie užitočné tipy a triky, ktoré túto zimu určite oceníš.