11 medailí pre tím Neonmars - Majstrovstvá Slovenska v paddleboardingu

Pätica pretekárov Neonmars PRO tímu sa zúčastnila Majtrovstiev Slovenska v paddleboardingu. Z bratislavského Zemníku vylovili 11 medailí - najviac zo všetkých zúčastnených tímov. V pohári tímov vyhral Neonmars.

Majstrovstva-slovenska-v-paddleboardingu_1

ICF - Prvé majstrovstvá Slovenska pod hlavičkou kanoistickej federácie


Majstrovstvá Slovenska v paddleboardingu, prvýkrát organizovala kanoinstická federácia. Pretek bol zároveň nominačným pretekom pre ICF Majstrvovstvá sveta v Poľsku. Pred koronou sa majstrovským pretekom pre paddleboardy stal historický Dunajský Maratón, ktorý organizuje športový klub Dunajčík. Doteraz sa teda medaily udelovali na maratónskej trati. Tentokrát sa ale prvýkrát súťažilo vo všetkých 3 disciplínach: šprint, technical race a long-distance.

 

Majstrovstva-slovenska-v-paddleboardingu-start-technical-race

Paddleboardové preteky pre každého paddleboardistu


Tradične na paddleboardových pretekoch nechýba kategória HOBBY pre začínajúcich paddleboardistov. V tejto kategórií sa jazdí na univerzálnych allround paddleboardoch alebo na výletných cruiseroch do dĺžky 12’6 stôp. Kategória ŠPORT alebo iSUP je určená pre rýchle športové a pretekárske paddleboardy do dĺžky 14 stôp - avšak stále sa jedná o paddleboardy nafukovacie, ktoré ľahko zbalíš a prídeš na preteky trebárs aj na bicykli.
Kategória OPEN, označovaná aj ako Elite, bola určená pre elitných pretekárov s elitnou výstrojou a teda ostrými karbonovými špeciálmi.

 Majstrovstva-slovenska-v-paddleboardingu

Šprint na 200 metrov - súboj o najrýchlejšieho Slováka


Šprinterská súťaž sa štartovala z blokov. Presne tak, ako keď pozeráš v telke Olympijské hry. Špička paddleboardu sa nasunula do štartovacieho zariadenia, ktoré sa na povel Štart potopilo pod vodu. Každý pretekár mal vybojkovanú svoju dráhu až do cieľa. Takže, ako náhle sa štartovací blok potopil, stačilo začať makať naplno a predviesť svoje najlepšie pádlovanie.

Majstrovstva-slovenska-v-paddleboardingu-lura-dravecka

Na čom jazdili naši rideri z tímu Neonmars?


Laura Dravecká (kategória OPEN 19-39 rokov) rozbehla karbonové JP Australia Allwater Race 14. 200 metrovú trať prepádlovala pádlom JP Australia Carbon Pro 83 najrýchlejšie, štýlom nazývaným štart - cieľ. Každým záberom zväčšovala náskok pred súperkami. Zaslúžený potlesk tribúny po prekonaní cieľovej čiary bol za jasnú dominanciu, krásny a efektívny záber pádlom a jazdu rovno - keďže 200 metrovým šprintom prefrčala bez zmeny prehodenia pádla. A s výsledným časom by sa nemusela hanbiť ani v súťaži mužov,

Majstorvstva-slovenska-v-paddleboardingu-dvojnasobna-majsterska-slovenska-laurta-dravecka


Oliver Dravecký (kategória iSUP14) zastupoval drvivú väčšinu našich zákazníkov a na majstrovskú trať sa vydal na nafukovacom paddleboarde. Vyberal zo značiek Naish, SIC Maui a NSP. Vybral nakoniec NSP O2 Race 14’x25’’, pretože tento model má zapustený finbox do dosky a má tedá dno ako pevné paddleboardy. Oliver rovnako ako všetci jazdci nášho tímu pádloval s pádlom JP Australia Carbon Pro. Oliver musel v tesnom súboji siahnuť na úplne dno svojích síl, ale špička jeho NSPčka preťala cielovú čiaru ako prvá.

Majstrovstva-slovenska-v-paddleboardingu-oliver-dravecky

Klaudia Koóš (kategória OPEN 19-39 rokov) absolvovala svoje prvé preteky na paddleboarde a hneď majstrovské. Pevný paddleboard Oxbow 14 Wood Edition rozpádlovala na drúhe miesto a vyhrala svoju prvú striebornú medailu v kariére.

Majstorvstva-slovenska-v-paddleboardingu-klaudia-koos


Luboš Kusenda (kategória OPEN veteráni 50 plus) prevyšoval hranicu kategórie o dobrých 15 rokov. Zvolil si ľahkú karbónovú dosku Indiana 11’6. Táto obratná doska však zaostáva za 14-kami v rýchlosti a tak vylovil zo Zemníku striebornú medailu.

Majstorvstva-slovenska-v-paddleboardingu-lubos-kusenda-opne-veterani-50

Marek “Kuso” Kusenda (kategória OPEN veteráni 40 plus) zaváhal na štarte a následne bojoval o 3 miesto v mladšej veteránskej kategórií. Keďže pevňák JP Australia Allwater Race 14 letí svižne, tak nakoniec z toho cinká bronzová medaila. Krásny výkon na to, že si začiatkom leta zlomil 2 stavce a prakticky doteraz nemohol pádlovať. 

Majstrovstva-slovenska-v-paddleboardingu-seftrener-kuso

Technical Race - kráľovská disciplína paddleboardingu


Podľa nášho názoru je technical race jednoznačne top disciplína. Atraktívna pre divákov aj pre jazdcov. Na trati bolo 7 bójí, okolo ktorých sa točilo, 1 prebeh na breh a naskočenie na paddleboard naspäť. Pádlovalo sa na 3 kolá v celkovej dĺžke 1km. Šprintovať na rovinkách, na bójkach zdvíhať špičku paddleboardu a robiť obrátku na mieste a “na lakte” sa preťahovať o miesto so súpermi. Kondícia - Výbušnosť - Ovládanie paddleboardu a samozrejme, taktika, patria medzi kľúčové faktory pre úspech v paddleboardovom preteku - technical race.

Náš tím získal v tomto paddleboardovom preteku 3 zlaté medaily (Laura Dravecká, Oliver Dravecký, Luboš Kusenda) a 2 strieborné medaily (Klaudia Koóš, Marek “Kuso” Kusenda).

Majstrovstva-slovenska-v-paddleboardingu-technical-race-muzi

Sobotu sme si naplno užili a išli na dno svojích síl. 10 medailí za prvý deň pretekov znie ako sen. Máme 5 medailistov. Dvojnásobnú majsterku Slovenska Lauru Draveckú, dvojnásobného majstra Slovenska Olivera Draveckého a majstra Slovenska Luboša Kusendu.

Majstrovstva-slovenska-v-paddleboardingu-lubos-kusenda

Long-distance - úkáž akú máš kondičku


Paddleboardové preteky na dlhej trati 10 km pre Elitu - muži, 6600 m pre ženy a 3300 m pre juniorov sa konali v nedeľu. Neonmars tím reprezentoval už len Oliver Dravecký na nafukovacom paddleboarde NSP. Kuso sa na trať nemohol vydať kvôli predchádzajúcemu zraneniu chrbta. Zvyšok Neonmars tímu nemohol z časových dôvodov. Oliver krúžil dlhé 3 kolá, pričom každé malo viac ako 3 kilometre. V sobotu ťažil z výborného ovládania dosky a stability. Žiaľ, pri dlhej trati túto výhodu nedokázal až tak využiť a zaostal o niečo viac ako 20 sekúnd za zlatou medailou. Na slávnostnom ceremoniáli to cingá na striebornú medailu. Bilancia 2 zlaté a jedno striebro robí z Olivera druhého najúspešnejšieho pretekára víkendu.

Majstrovstva-slovenska-v-paddleboardingu-klaudia-koos 

Perfektná organizácia

Zázemie areálu kanoistiky - Zemník poskytlo všetko, čo je po perfektné preteky treba. Čistú vodu, rozsiahne trávnate plochty pre teamy, toalety, či tribúnu na fandenie. Organizácia bola na 1ku od registrácie, cez online výsledky, či slávnostný ceremoniál. Veľká vďaka patrí všetkým z organizačného tímu. Filip Petrla - díky za stavbu parádnej trate a pohodovú atmosféru počas soboty. 

Veľké díky aj všetkym kamošom, divákom a súperom. Vidíme sa na ďalsích pretekoch.

Neonmars vyhráva pohár tímov!


Majstrovstiev Slovenska v paddleboardingu sa zúčastnilo 14 tímov z celého Slovenska. Náš Neonmars tím víťazí pred Sláviou UK. S bilanciou 5 zlatých, 5 strieborných a 1 bronzová sa lúčime s úspešným víkendom. Trošku nás škre, že sme nemohli nastúpiť v druhý den majstrojstiev vo väčšom počte a ešte zlepšiť našu medailovú bilanciu. Ale aj tak, 11 medailí je najviac zo všetkých tímov. A je to parádna bilancia z prvých majstrovstiev Slovenska pod záštitou ICF.

Majstrovstva-slovenska-v-paddleboardingu-medaily-neonmars

Ideme do Poľska na majstrovstvá sveta!


6. - 12. septembra budeme reprezentovať Slovensko na Majstrovstvách sveta v poľskej Gdyni. Držte nám palce.



Majstrovstva-slovenska-v-paddleboardingu-technical-race-zeny

 

Majstrovstva-slovenska-v-paddleboardingu-team-neonmars-2